Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ 66 ΤΟΥ Ν.3863/2010. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ Β.Α.Ε. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.


Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 115/15-7-2010, τεύχος Α΄, δημοσιεύτηκε ο νόμος 3863/2010 « Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις » και συγκεκριμένα, στο άρθρο 66 αυτού ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).


Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που ισχύει από 15-7-2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ), θεσπίζεται, για το μόνιμο προσωπικό των ΟΤΑ, που απασχολείται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο στις αναφερόμενες στην παρ.1 του άρθρου 4 του ν.3660/2008 (Α΄78) εργασίες (συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων κ.ά.), καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στον φορέα επικουρικής ασφάλισής τους (Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων «ΤΑΔΚΥ» του ΤΕΑΔΥ).

Με την εν λόγω ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης του ανωτέρω προσωπικού από τον φορέα επικουρικής ασφάλισής του, κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής του από το Δημόσιο, με τις ίδιες ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του κύριου φορέα.

Ειδικότερα, στο άρθρο 66 ορίζονται, κατά παράγραφο, τα ακόλουθα:

Στην παρ. 1 προβλέπεται ότι, το μόνιμο προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) που απασχολείται στις αναφερόμενες στο άρθρο 4 του ν. 3660/2008 (78Α΄) εργασίες, το οποίο ασφαλίζεται για επικουρική σύνταξη στον Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων «ΤΑΔΚΥ» του ΤΕΑΔΥ υπόκειται, από το διορισμό ή τη μονιμοποίησή του στις ειδικότητες αυτές, στην καταβολή πρόσθετης ειδικής εισφοράς ποσοστού 2%, επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 0,75% στον εργοδότη και 1,25% στον ασφαλισμένο επί του ποσού των ασφαλιστέων αποδοχών επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές για κύρια σύνταξη (βασικός μισθός και επίδομα ειδικής απασχόλησης).

Για το προσωπικό που έχει προσληφθεί ή διορισθεί ή μονιμοποιηθεί στις ανωτέρω ειδικότητες μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης αυτής (15-7-2010), προβλέπεται η υπαγωγή του στις διατάξεις του άρθρου αυτού αναδρομικά, ύστερα από αίτησή του, καταβάλλοντας την ανωτέρω πρόσθετη ειδική εισφορά επιμεριζόμενη κατά τα προαναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

Στην παρ.2 ορίζεται ότι, το ανωτέρω προσωπικό, που συμπληρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και συνταξιοδοτείται από το Δημόσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.3660/2008, δικαιούται επικουρική σύνταξη από τον Τομέα «ΤΑΔΚΥ» του ΤΕΑΔΥ, εφόσον έχει συμπληρώσει τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται κάθε φορά από το Δημόσιο. Ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπληρώνεται και με χρόνο ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε σε άλλο επικουρικό φορέα σε καθεστώς ΒΑΕ, σύμφωνα με τις περί διαδοχικής ασφάλισης διατάξεις.

Η συνταξιοδότηση πραγματοποιείται μετά από αναγνώριση και εξαγορά του ελάχιστου αριθμού ετών ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που απαιτούνται κάθε φορά από το Δημόσιο για τη συνταξιοδότηση με τις προϋποθέσεις αυτές. Η αναγνώριση και εξαγορά πραγματοποιείται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του ποσοστού εισφοράς 2% επί του ποσού των ασφαλιστέων αποδοχών επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές για την κύρια σύνταξη. Η εξόφληση του προκύπτοντος ποσού πραγματοποιείται, είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε εξήντα (60) μηνιαίες ισόποσες άτοκες δόσεις. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης καταβάλλεται το 1/3 του ποσού εφάπαξ και το υπόλοιπο εξοφλείται σε σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, το οποίο παρακρατείται κατά μήνα από τη σύνταξη του συνταξιούχου.

Με την παρ.3. παρέχεται δικαίωμα συνταξιοδότησης από τον Τομέα «ΤΑΔΚΥ» του ΤΕΑΔΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, και στα πρόσωπα τα οποία μέχρι την 15-7-2010 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.3660/2008.

Με την παρ.4 παρέχεται εξουσιοδότηση, έτσι ώστε, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ, οικονομική μελέτη και γνώμη του ΣΚΑ, να ρυθμίζεται κάθε θέμα που κρίνεται απαραίτητο για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 66 του ν.3863/2010.

δημοσίευσε ...