Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

"Έφυγε" ένα κομμάτι της Ιστορίας του Πειραιά...!


  Μόνο θλίψη μπορεί να μας προκαλεί η είδηση ότι ο τέως Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Παπασπύρου δεν είναι πια κοντά μας .
"Έφυγε" χτες το απόγευμα από την ζωή για την "γειτονιά των αγγέλων" ένα κομμάτι της Ιστορίας του Πειραιά μας, αφήνοντας πίσω του τεράστιο κενό αλλά και περγαμηνές Δημοκρατίας και Ανθρωπιάς.
Ο Γιάννης Παπασπύρου όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι υπήρξε βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α' Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων (1964) , είχε διατελέσει Υπουργός επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου(1981) και φυσικά πάνω απ' όλα για εμάς τους εργαζόμενους αλλά και για τους Πειραιώτες είχε εκλεγεί Δήμαρχος Πειραιά (1983) αφήνοντας φεύγοντας έργο τόσο στον Πειραιά όσο και στους εργαζόμενους.
Το Σωματείο μας είχε την μεγάλη τιμή να τον τιμήσει το 2009 αναγνωρίζοντας τους αγώνες του για την Δημοκρατία  αλλά πολύ περισσότερο για την προσφορά του κοινωνικού  έργου του.
Λίγα λόγια για τον "Μπάρμπα Γιάννη" όλων μας...
Γεννήθηκε στον Πειραιά τον Οκτώβριο του 1922. ΄Μετά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Επιστημών ασχολήθηκε από πολύ νωρίς και έντονα με την πολιτική. Στην αρχή συμμετείχε στο αντιδικτατορικό μαθητικό κίνημα κατά της 4ης Αυγούστου. Στη διάρκεια της κατοχής ανέλαβε Πρόεδρος της "Πανσπουδαστικής Αθηνών" όπου στη δράση του εκείνη διώχτηκε.

Το 1959 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά όπου και διετέλεσε αναπληρωτής δήμαρχος καθώς και Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Στη περίοδο 1963-1964 διετέλεσε μέλος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Οικονομολόγων Ελλάδος. Το 1964 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Πειραιώς και Νήσων με το κόμμα της Ένωσης Κέντρου. Τότε είχε λάβει και ενεργό μέρος στους δύο "ανένδοτους". Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συνελήφθη δύο φορές, το 1967 και 1968, και εκτοπίστηκε στη Φολέγανδρο, στη Τήλο, καθώς και στο στρατόπεδο Μακρακώμης απ΄ όπου και αφέθηκε ελεύθερος το 1971. Παρά ταύτα οργανώθηκε και ανέλαβε μέλος της διοικούσης επιτροπής του ΠΑΚ στη Ελλάδα.
Μετά τη μεταπολίτευση ο Γιάννης Παπασπύρου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Το 1974 εκλέχθηκε Βουλευτής Α' Περιφέρειας Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου κατά τη δεύτερη βουλευτική επανεκλογή του (1977) εκλέχθηκε και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Στις δημοτικές εκλογές του 1982 αναδείχθηκε δήμαρχος του Πειραιά όπου και διετέλεσε μέχρι το 1986.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον "σκεπάσει"....


δημοσίευσε ...