Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Αθήνα, 18 Μαΐου 2010


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2

105 57 - ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 213 1616900

Fax: 210 3246165

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Οι αποφάσεις για τη μείωση των μισθών και εισοδημάτων, τη φορολογία (κυρίως έμμεση) και προωθείται τώρα με το σχέδιο για την ασφάλιση (αύξηση εργάσιμου βίου, μείωση συντάξεων) ή τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών (που υπηρετείται από τη μείωση – σταδιακή απόσυρση του Κράτους στη χρηματοδότηση και της Κοινωνικής Ασφάλισης), έχει ένα προκλητικό αποτέλεσμα:

Το 90% της επιβάρυνσης, του λογαριασμού, πλήττει τα μικρά, μεσαία και αδύναμα κοινωνικά στρώματα και το 10% τα υψηλά (και τα επιστρέφει από την πολιτική στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς).

Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε οξεία ανισότητα, συστηματοποιεί μια επικίνδυνη κατάσταση φτωχών εργαζομένων – φτωχών συνταξιούχων, αυξάνει τα φαινόμενα αποκλεισμού των ανέργων, των νέων, συσσωρεύει, άμεσα και προοπτικά, εκρηκτικά κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Προχωρά σε μια νέα αντιασφαλιστική παρέμβαση, που :

1. Απουσιάζει οποιαδήποτε μελέτη τεκμηρίωσης της υποτιθέμενης αναγκαιότητας και αποτελέσματος.

2. Αποδιαρθρώνει με νέες διαιρέσεις, κατατμήσεις, επιλεκτικότητες τον καθολικό, αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξάνει το ρήγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

3. Αποσταθεροποιεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης αφού εισάγει μηχανισμούς (π.χ. προσδόκιμο ζωής) για τη συνεχή επανεξέταση ορίων ηλικίας, ύψους σύνταξης, παροχών με τους κανόνες και τους στόχους που επιβάλλει η Τρόικα και το Μνημόνιο. Τίποτα για το μέλλον δεν είναι εγγυημένο και βέβαια και το παρόν σχέδιο είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος, συγκυριακό. Προετοιμάζει την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου.

4. Διαλύει την καθολικότητα και την ενότητα κανόνων για το συνταξιοδοτικό καθεστώς του δημοσίου με αποτέλεσμα: τη δραματική και άδικη αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών με πρόσχημα την απόφαση του Δ.Ε.Κ., την αποδυνάμωση και συρρίκνωση των ισχυρών πόλων της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης αφού η ένταξη των νέων στο Ι.Κ.Α. πέρα από την επιβάρυνση του Ι.Κ.Α. διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση στο Δημόσιο και κυριολεκτικά «πετάει στον αέρα» τα Ταμεία του Δημοσίου (Τ.Ε.Α.Δ.Υ., Τ.Π.Δ.Υ., Μ.Τ.Π.Υ. & Ο.Π.Α.Δ.).

Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές είναι παντού:

• Στις συντάξιμες αποδοχές.

• Στο σύστημα υπολογισμού και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

• Στην αγοραστική δύναμη των συντάξεων.

• Στα ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα με τους νέους και δυσμενείς, άδικους και απαράδεκτους χρονολογικούς περιορισμούς.

Πυκνώνουμε τις κινητοποιήσεις, απεργούμε με στόχο να μην περάσει αυτό το αντιασφαλιστικό σχέδιο.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, είναι καθοριστικό το μήνυμα της γενικής απεργίας της Πέμπτης 20 Μάη, γιατί υπάρχει λύση υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούμε με σχέδιο που:

1. Να οργανώνει αποτελεσματικά την εξασφάλιση των πόρων του συστήματος (εισφοροδιαφυγή), να δημιουργεί και να διευρύνει τους πόρους από νέες πηγές και όχι σε βάρος των ασφαλισμένων.

2. Να ενεργεί με ακεραιότητα και υπευθυνότητα για την επιστροφή μεσομακροπρόθεσμα των απωλειών από , την επί δεκαετίες, καταλήστευση των αποθεματικών.

3. Να ενοποιεί κανόνες ελάχιστου και μέγιστου (35ετία) εργάσιμου βίου χωρίς ανατροπή από τα όρια ηλικίας και σαφή κοινωνικά κριτήρια (μητέρες, πολύτεκνοι, αναπηρικές κλπ).

4. Να κεφαλαιοποιεί πόρους για τις νέες γενιές.

Τα συνδικάτα είναι με συλλογική υπευθυνότητα στον αγώνα γιατί είναι ξεκάθαρα στις προτάσεις τους, στην αδιαπραγμάτευτη στάση υπεράσπισης των αρχών, των στοιχείων, των δικαιωμάτων και παροχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, την αλληλεγγύη μέσα και ανάμεσα στις γενιές.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΑΓΩΝΑ…

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

δημοσίευσε ...