Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ 14-5-2010

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Συνάδελφοι,
Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. είναι ριζικά αντίθετη στο σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό. Στα άδικα και αντικοινωνικά δημοσιονομικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί ένα εξίσου κοινωνικά άδικο νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους ενώ αποσύρεται το κράτος από την ευθύνη της οικονομικής υποστήριξή του με βαρύτατο τίμημα για τις νέες γενιές.

Το πάρτι επί των αποθεματικών, επί σειρά ετών, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι οι κυριότερες πληγές αιμορραγίας του συστήματος, ενώ ο ¨λογαριασμός¨ αντί να πληρωθεί από όλους αυτούς που τόσα χρόνια καταχράστηκαν τους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, στέλνεται στα μόνιμα θύματα δηλ. τους μισθωτούς, συνταξιούχους και νέους.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. εκτιμώντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΕΝΙΑΙΑ συμμετέχει στην 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. που έχει προκηρυχθεί για την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2010.
Συνάδελφοι,
Οι αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Το ασφαλιστικό, ένας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων, με μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά, οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγειών πόρων, μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση.
Όταν την ίδια στιγμή:
1. Οι εισφορές των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

2. Οι συντάξεις είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

3. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη.

4. Ο αριθμός των ανασφάλιστων ως ποσοστό του συνόλου των απασχολούμενων είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Η αύξηση της εισφοροδιαφυγής έχει πάρει προκλητικές διαστάσεις.

5. Δεν αποδίδονται από το κράτος προς τα Ταμεία τα οφειλόμενα χρέη.

6. Το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδοτεί με τα αποθεματικά του όλο το τραπεζικό σύστημα χωρίς ανάλογες αποδόσεις.

7. Το σύστημα επιβαρύνεται με παροχές καθαρά κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα.

8. Η αύξηση των δαπανών στους κλάδους Υγείας είναι προϊόν αδιαφάνειας με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

9. Η λειτουργική ανεπάρκεια, η έλλειψη υποδομών και ολοκληρωμένων συστημάτων μηχανογράφησης, διασταύρωσης στοιχείων και αναλογιστικών μελετών με αξιοπιστία, επιτρέπουν και «εξυπηρετούν» την καταλήστευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Καμία πρόβλεψη και δέσμευση για την συμμετοχή του Κράτους, για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών κράτους και ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν την κυριότερη αιτία των προβλημάτων και των ελλειμμάτων του συστήματος.

Το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό, αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι οι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης.
Συνάδελφοι,
Το συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά με τη συμμετοχή του στη Γενική Πανεργατική Απεργία την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2010 δίνει την πρώτη αγωνιστική απάντηση για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης ως θεσμό υπεράσπισης των φτωχών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που κόπους μιας ζωής τους έχουν εναποθέσει στη σωστή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την κρίση και τα βάρη να τα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Όλοι αυτοί που λεηλάτησαν τα Δημόσια οικονομικά και τον πλούτο της χώρας.

Να ΣΩΘΕΙ η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, αλλά πρωτίστως να ΣΩΘΕΙ η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2010



ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

11.00 το πρωί στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ



ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.

10.30 το πρωί στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ – ΑΘΗΝΑ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς



Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
 Ο Πρόεδρος                                                 Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας


Θέμης Μπαλασόπουλος                                      Ιωάννης Τσούνης






δημοσίευσε ...